רכישת שפה ושפה רגשית
בשנה השניה לחיים המשימה המרכזית של ילדכם היא רכישת השפה. אמנם רכישת השפה התחילה כבר הרבה הרבה קודם, ובשלב הזה הוא כבר מבין המון, אך יכולתו להביע את רצונותיו ותחושותיו עדין מוגבלת מאוד.
השפה תשמש אותו בהמשך הדרך ככלי מרכזי ביצירת קשרים חברתיים, אך כל הורה יודע שתינוקות ופעוטות מצליחים ליצור קשר איכותי והדדי גם בלעדיה.
עצה מספר 4: כדי לפתח את השפה דברו עם הילד שלכם כל הזמן. תתארו לו מה אתם עושים, ספרו לו מה קורה סביבכם והכי הכי חשוב דברו על רצונות, מחשבות, תחושות, רגשות - בעיקר על אלה שלו! מה שתשיגו בכך, הוא בעל ערך אדיר! זהו אמצעי שבזכותו ילדכם יבין טוב יותר את עולמו הפנימי ויצליח להתמודד טוב יותר עם תסכול, כעס, התרגשות, אכזבה וכל קשת הרגשות שעולים בו. זהו הבסיס להתנהלות החברתית.
איך עושים את זה? הנה דוגמה פשוטה:
"כייף לך באמבטיה? אתה כל כך אוהב לשחק במים? רצית להתקלח עוד הרבה הרבה זמן? אתה מאוכזב שאמא אמרה שצריך כבר לצאת? אני מבינה... אבל תראה, המים כבר התקררו והשעה מאוחרת. מחר נוכל לעשות עוד פעם אמבטיה ארוכה. אתה רוצה?"

מנטליזציה
להבין את עצמי ואת עולמי הפנימי (מחשבות, רצונות, דעות, רגשות...) הוא הישג חיוני ואף קריטי העומד בבסיסם של קשרים חברתיים איכותיים. רק לאחר שאדם מודע ומבין את עצמו הוא יוכל להבין כי לזולת יש גם כן עולם פנימי משלו, אשר יכול להיות דומה לשלו, אך גם שונה ממנו. בלי להבין שהאחר הוא אחר, הקשר לא יתפתח לרמות גבוהות של הדדיות.
הורים רבים "שמים את עצמם בצד" בשנים הראשונות בהם הם מגדלים ילדים רכים. שמים בצד את הצרכים שלהם, את התחביבים שלהם ומתמסרים להורות ולקריירה. הילדים שלנו חווים אותנו בתקופה הזו, כאילו אנחנו שם אך ורק למענם ואין לנו קיום כבני אדם, אלא כהורים בלבד.
עצה מספר 5: הראו לילדכם את עצמכם! דברו על התחביבים שלכם, ספרו מה קרה לכם בעבודה, תתפנו לתחביבים שלכם וספרו להם על כך. הראו להם שאתם לא רק ההורים שלהם. דברו על הדמיון והשוני ביניכם לבינם.
בפעם הבאה נמשיך אל גילאי הגן ונדבר על משחק עם ילדים ומפגשים חברתיים.
בינתיים מוזמנים לקרוא עוד באתר שלי...
להתראות בינתיים,
באהבה, אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית
Comments